Vandaag is het precies dertig jaar geleden dat de voorlaatste Elfstedentocht werd verreden. Komt er ooit nog een tocht? De kans daarop wordt steeds kleiner door de opwarming van de aarde, zo weet de Volkskrant heel stellig te melden. Het is wetenschappelijk bewezen, dus het is zo!

Ceteris Paribus-denken
Het is een fraai staaltje van ceteris-paribus denken, de gangbare wijze van wetenschap beoefenen. Ceteris Paribus, dat wil zeggen: we veranderen één variabele, de overige variabelen houden we gelijk. En daar trekken we dan conclusies uit. Die conclusies zijn dan heel zuiver, want alleen die ene variabele is maar veranderd. Deze manier van redeneren klopt helemaal. In een statische wereld. In een wereld die stil staat. In een wereld die Af is. Maar die wereld is voorbij. We zijn aanbeland in een wereld die Nooit Af is. Dus al die ceteris paribus-conclusies zijn zinloos geworden. Ze hebben geen enkele voorspellende waarde meer, want er zijn talloze variabelen die meeveranderen, dat is niet meer tegen te houden.

Kans op Elfstedentocht wordt juist groter!
De temperatuur van de aarde warmt op, aldus de wetenschap, Er waren tijden dat dát de enige variabele was die invloed had op het doorgaan van een Elfstedentocht. Dat waren bijvoorbeeld de tijden van Reinier Paping. Schaatsen deed je toen nog op bevroren water, er was geen Thialf, er waren geen klapschaatsen. De wereld van Koek-en-Zopie was helemaal Af.
Tegenwoordig kun je ook in augustus in Thialf schaatsen, als buiten de mussen van het dak vallen. De technologie leerde ons om bevroren water te maken. Als dat op een 400-meterbaan kan, dan kan het in principe ook op een 200-kilometer-baan. Kwestie van opschalen. Of nog beter: als de Elfstedentocht niet langer exclusief is voorbehouden aan de legendarische rayonmeesters, maar als alle Sietskes en Hylkes in Friesland zich ermee gaan bemoeien en een zwerm mobiliseren die alle wakken vol gooit met thuis in de ijskast kunstmatig opgevroren ijsblokjes.

Binnen drie jaar
Nu de Friese taal is doorgedrongen tot Google Translate, geeft dat de Friezen wellicht zoveel zelfvertrouwen, dat ze de schouders eronder zetten en collectief die Elfstedentocht anders gaan organiseren. Op moderne Wikipediaanse wijze, gebruik makend van de mogelijkheden van de informatie- en netwerksamenleving. Binnen drie jaar kan het al zover zijn. Één weekje flinke nachtvorst moet al voldoende zijn.

nr1-ReinierPaping