Nooit Terug Naar Af (2)

In de zoektocht naar puzzelstukjes die kunnen helpen om de Coronacrisis te bestrijden, stuitten we vandaag op baanbrekend researchnieuws uit de Sichuan University. Een groot medisch Engelstalig webplatform uit Thailand, voorziet het Chinese nieuws van het dwingend voorschrift “MUST READ!” Dat is een zeer ongebruikelijke aansporing voor een serieus nieuwsplatform.

Strekking van het nieuwe inzicht: het Coronavirus tast niet rechtstreeks de longen aan, maar de rode bloedcellen. Hierdoor krijgen de longen geen zuurstof en overlijdt de patiënt. Op basis van eerdere verklaringen van vele IC-artsen uit verschillende ziekenhuizen in diverse landen verdient het nieuwe wetenschappelijk inzicht het predikaat “zeer plausibel”. Maar wat nou als het nieuwe inzicht daadwerkelijk blijkt te kloppen? In dát geval impliceert het, dat op dit moment een deel van de Corona-patiënten op een IC-bed, behandeld wordt volgens een protocol, dat meer kwaad dan goed doet. Een IC-arts uit New York vat het bondig samen: “Patients need oxygen, but no pressure. They will need ventilators, but they must be programmed differently.

Pandemieprotocollen
Wereldwijd tienduizenden deskundigen zijn al decennia lang bezig met professioneel kwalitatief hoogwaardige studie naar griep- en griepachtige virussen. Bij de uitbraak van een nieuw onbekend virus in deze categorie, is het volstrekt normaal om bij gebrek aan actuele kennis, voorlopig vast te houden aan de bestaande wetenschappelijke kennis over voorgaande varianten. Patiënten die door een virale infectie aan de longen, overlijden aan een zeer ernstige longontsteking, dát was het karakteristieke plaatje dat we bij alle voorgaande griepachtige virussen zagen gebeuren. In grote lijnen zien we dit patroon ook bij het Coronavirus. Maar tegelijkertijd werd er sinds het prille begin van de uitbraak, door vele artsen in de frontlinie, gewezen op opmerkelijke verschillen met eerdere virussen.

Tienduizenden levens besparen
Wetenschappelijke instituten hebben niet een monopolie op kennis. Betrouwbare deskundigen die hun kennis op meer informele wijze delen, zijn minstens net zo waardevol. Dr. Cameron Kyle-Sidell uit New York, deelt zijn actuele observaties via zijn YouTube-kanaal. Vermoedelijk heeft hij voor deze onorthodoxe publicatieweg gekozen, met de gedachte dat hij op deze manier binnen enkele dagen tienduizenden vakgenoten kan bereiken. Via de traditionele weg, een publicatie in een medisch vaktijdschrift, duurt het dikwijls vele maanden om door een paar honderd vakgenoten gelezen te worden. Dr Cameron Kyle-Sidell heeft geen tijd om maanden te wachten. Hij zegt dat hij weliswaar niet het antwoord weet op de vraag wat de beste behandeling is, maar hij is ervan overtuigd dat de huidige wereldwijd toegepaste behandelingsstrategie is gebaseerd op het incorrecte paradigma dat het Coronavirus ARDS veroorzaakt. “Covid-19 ziekte is géén longontsteking en moet daarom niet als een longontsteking behandeld worden.” Volgens hem kunnen er tienduizenden levens bespaard worden, door af te stappen van dit onjuiste paradigma.
Het frappante is, dat de noodkreet van Cameron Kyle-Sidell (die al enige dagen volop wordt gedeeld op social media) volledig op één lijn ligt, met de nieuwste inzichten uit de Sichuan Universiteit, dat het Coronavirus niet de longen aantast, maar de rode bloedcellen.

We behandelen de verkeerde ziekte; het is geen virale pneumonia, de longspieren werken nog prima

En wat nu?
Wat voor een virus geldt, geldt ook voor informatie. Het duurt altijd geruime tijd voordat het mensen bereikt. Zelfs als een nieuwe wetenschappelijke ontdekking de status heeft van 100% onbetwistbaar, dan nóg kan het weken, maanden, soms wel jarenlang duren, voordat deze nieuwe kennis alle deskundigen in het betreffende vakgebied heeft bereikt. Bij nieuwe kennis die in strijd is met een paradigma uit een vakgebied, duurt het doorgaans alleen maar langer. We kunnen ook moeilijk van een IC-arts, die nu wellicht 80 uren per week draait, verwachten dat hij thuis nog energie over heeft om vakliteratuur bij te houden. Dus iedereen die deze blog leest en persoonlijk iemand kent die op een IC werkt, kan een nuttig steentje bijdragen – en wellicht helpen mensenlevens te besparen- door de link easycratie.nl/mustread door te appen naar de frontlinie van de ziekenhuizen. Wellicht heeft deze bevriende arts een patiënt, die ondanks de behandeling verslechtert, en besluit hij daarom als laatste redmiddel het protocol te overrulen en de ventilator anders af te stellen.