“‘Nooit Af’ is een treffende verwoording van nieuwe axioma’s die nodig zijn bij de voorbereiding op mogelijke toekomsten. Het wijst op de onhoudbaarheid van het alom gehanteerde ceteris paribus principe. ‘Onder gelijkblijvende omstandigheden’ houdt echter geen stand in deze tijd, waarin de omstandigheden instabieler zijn dan ooit. Op belangrijke gebieden als economie, onderwijs, technologie, zorg en zelfs demografie ontstaan nieuwe paradigma’s die in korte tijd sectoren en organisaties op zijn kop te zetten en doen verdwijnen. Zelfs ons begrip van naties en wetten kraakt onder de veranderende omstandigheden.
Het omarmen van het Nooit Af-principe biedt de ruimte te innoveren zonder het gevaar van mislukking. Wie voor 1980 geboren werd, kreeg mee dat falen geen optie was. Maar omdat de omstandigheden voortdurend snel veranderen hebben we nu geen keus: dare to fail!
‘Nooit af’ geeft handvatten bij het overwinnen van de schroom voor het denken over de toekomst. Het helpt bij het loslaten van de angst voor het onbekende: Vrees niet, het is Nooit Af. Aslander en Witteveen delen in Nooit Af opnieuw hun enorme kennis van -en rijke ervaring met- dit nieuwe tijdbeeld. Nooit Af laat zien hoe we het verleden (de omstandigheden die we kenden) los kunnen laten en hoe we kunnen evolueren binnen de veranderingen.” – Justien Marseille, futurist. Haar streven is ‘met de kennis van nu’ stil te staan bij mogelijke toekomsten. Haar werk werd genomineerd voor de titel Futurist of the Year 2015.
“In de natuur overleven de beestjes die zich het best aanpassen aan veranderende omstandigheden. Hetzelfde gaat op in ons onbestendig economisch klimaat. We krijgen de komende jaren te maken met grote uitdagingen, maar kunnen onszelf wapenen door middel van voldoende voorkennis. Ontwrichtende vernieuwingen zoals de deeleconomie en blockchaintechnologie hebben niet alleen een grote invloed op de financiële sector, maar ze veranderen ook onze verdienmodellen. Een nieuwe productiewijze als 3D-printing heeft grote invloed op de wereldhandel, want outsourcing wordt vervangen door reshoring. Er staat ons een veel goedkopere energie-economie te wachten, door de komst van steeds efficiëntere zonnecellen en MSR-thorium centrales.
Naast zulke positieve vooruitzichten loeren er natuurlijk ook gevaren. ISIS en consorten houden er een enge ideologie op na, die op een wereldoorlog kan uitlopen. Met de huidige teloorgang van de middenklasse zijn vooral laagopgeleide mannen de verliezers van de vooruitgang. Het is hard nodig om andere banen en zingeving voor hen te bedenken.
Als we met al deze trends moeten dealen is ons leven en werk Nooit Af. De titel van dit boek van Martijn Aslander en Erwin Witteveen is daarom uitstekend gekozen. Dit uiterst relevante boek verenigt verschillende werelden en wijst ons op de vele kansen die er nu liggen voor een mooie toekomst. Als vooruitgangsoptimist ben ik daarom erg blij een aanbeveling te mogen schrijven.” – Adjiedj Bakas, trendwatcher en auteur van het boek ‘Kapitalisme & Slowbalisering’.
“Onze huidige bestuursvormen zijn onhoudbaar geworden. Ze staan werkelijke democratisering in de weg zo lang ze zichzelf nog laten financieren door (belasting)inkomsten uit wapen-, olie-, big pharma-industrie en intensieve vee- (en mens-)houderij.
Een rechtvaardige verdeling van (hernieuwbare) bronnen lijkt daardoor verder weg dan ooit.
Maar de schrijvers van Nooit Af (permanent beta!) wijzen vol overtuiging op de disruptieve technologieën die crowd sourcing combineren met block chain, big-data met 3-D-printing en life-hacking met de nieuwe overvloed.
Dit boek zet aan tot meedoen, tot ‘hacktivisme’, optimisme en mede-eigenaarschap van een samenleving die nooit af is, maar wel steeds beter wordt.” – Manfred van Doorn, leiderschapstrainer, onderwijs-vernieuwer, handelaar in hoop.