Door het succes van Nooit Af (2015) is er een hernieuwde belangstelling ontstaan voor ons vorige boek Easycratie (2010) dat al een tijdje was uitverkocht. Bij deze nieuwe druk, die een dezer dagen verschijnt, stonden we heel even voor de vraag of we de oorspronkelijke tekst (geschreven in 2009) moesten actualiseren. Beter van niet!


Easycratie
is een tijdsdocument. Bij nader inzien zouden we het jaar 2009 kunnen beschouwen als het startpunt van de netwerksamenleving. Computers, internet en digitalisering bestonden natuurlijk al geruime tijd, maar pas vanaf circa 2009 kwam er een enorme hausse aan vervolginnovaties op gang. De netwerksamenleving is de vervolginnovatie van de digitalisering. In de netwerksamenleving hebben individuele burgers meer macht en mogelijkheden dan ooit tevoren. Door samen te werken en met behulp van laagdrempelige internettools digitale zwermen te mobiliseren, zijn zij in staat om zonder geld en zonder oude managementstructuren, dingen voor elkaar te krijgen, die tot voor kort het exclusieve domein waren van grote machtige hiërarchische instanties en bedrijven. Anno 2016 klinkt dit voor velen al redelijk vertrouwd in de oren, maar toen we in Easycratie de komst van deze netwerksamenleving voorspelden, zagen we vooral veel gefronste wenkbrauwen. Begrijpelijk, want op dat moment waren Wikipedia en Linux nog de enige serieuze voorbeelden.

In 2009 zaten we nog op Hyves. Slechts 2,5 procent van de Nederlanders had een Facebookaccount, wat op dat moment nog nauwelijks meer was dan een smoelenboek. We stuurden nog sms’jes naar elkaar en betaalden daarvoor 25 eurocent aan KPN, voor 140 lettertekens. Er waren nog geen winkels failliet. Free Record Shop had nog 250 winkels en Selexyz was groter dan Bol.com. We volgden het nieuws nog in de krant. We hadden wel onze eerste smartphones, maar we konden er nog weinig mee.

We hadden geen iPad, geen tablets, geen apps, geen Whatsapp, geen Google Maps voor navigatie. Geen Wordfeud, geen Instagram, geen Snapchat, geen 3D-printers, geen drones, geen Virtual Reality. Er was nog geen Airbnb, geen Uber, geen Spotify, geen Netflix. Geen Bitcoins, geen Broodfonds, geen BlaBlaCar, geen Buurtzorg, geen Buienradar, geen Big Data. Geen Periscope, geen Pinterest, geen Peerby, geen Pokémon Go. Maar ook nog geen Arabische Lente, geen Project X in Haren, geen oudejaarsnacht in Keulen, geen referendum, geen Brexit. En we geloofden nog massaal dat huizenprijzen alleen maar konden stijgen en dat Griekenland alle noodleningen zou terugbetalen mét rente.

Er is al heel veel veranderd tussen 2009 en 2015. In de netwerksamenleving kunnen kennis en ideeën veel sneller circuleren, waardoor het tempo van veranderingen en innovaties aanzienlijk versnelt. We verwachten dan ook dat de veranderingen tussen 2015 en 2021 nog véél groter zal zijn dan in de afgelopen zes jaar.

Genua, 1 augustus 2016

Erwin & Martijn

Schermafbeelding 2016-08-21 om 22.24.12

RESERVEER